Opplev også: København | Frederikshavn | Hirtshals |

 
Gravplassen og bosetningen ved Lindholm Høje er ett av de mer spesielle historiske stedene i Danmark

Spektakulær historie: Lindholm Høje

Ett av de mest spektakulære historiske stedene i Danmark - 700 stensatte graver

700 graver - alle markert med store steiner

Fra germansk jernalder (ca 400 e.Kr) og et godt stykke ut i vikingetiden (ca 1000 e.Kr) har gravplassen på Lindholm Høje vært i bruk. Samtidig har det vært bosetning i en landsby like ved gravplassene.

Graver formet som skip og trekanter

Gravplassen består av ca 700 graver med litt forskjellig utforming. De mest spektakulære gravene er formet som små skip, hvor store steiner danner grunnrisset rundt graven. De eldste og enkleste gravene er formet som trekanter.

Personlig synes jeg det gir en helt spesiell følelse å gå blant de mange gravene, og prøve å forestille seg de livene de levde her ved "åsen" utenfor Aalborg.

Mange funn ved bosetningen

Bosettningen ved Lindholm Høje lå nord for gravplassen. I landsbyen er det funnet klare spor etter hus, gjerder, brønner og kokegroper. Det er også funnet en åker som blir regnet for å være særdeles velbevart, takket være flyvesanden som dekket hele området. Under gressdekket kan man stadig se furene i jorden etter vikingenes plog.

Bosetningen ved Lindholm Høje har sannsynligvis oppstått fordi flere transportveier har møttes her, og da muligens med Limfjorden som den viktigste. Også i vikingtiden har byen vært strategisk viktig, som et knutepunkt for trafikk i norden og reiser over til England hadde som oftest Limfjorden som utgangspunkt.

Slutten for bosetningen ved Lindholm Høje kom på 1100-tallet i form av en kraftig sandstorm som har dekket hele området med sand. - Og det er altså den sanden vi takke i dag, for at området er så velbevart og har gitt så mange funn.

Lindholm Høje Museet

Ikke sku hunden på hårene når dere ser Lindholm Høje Museet, for bak den litt beskjedne fasaden er det laget noen meget spennende utstillinger med funn fra bosetningen og gravplassene. Museet dekker også oldtiden i området rundt Limfjorden.

Ferge til Danmark - fergen seiler mellom Oslo og Frederikshavn

Ferge til Frederikshavn

Reis med ferge fra Oslo til Frederikshavn. Hyggelig reise med gode venner - kort vei til Aalborg

Bestill billetter

Flere gode hoteller, tett på attraksjonene

Hotell i Aalborg

Finn ditt hotell i Aalborg - Velg et sentrumshotell, så er alle attraksjoner i nærheten

Bestill hotell i Aalborg

 

Her finner dere Lindholm Høje

Nord for Aalborg, i Nørresundby, ligger Lindholm Høje. Det er ikke andre større attraksjoner i nærheten, men Nørresundby byr på noen fine parker og friområder. Når dere først er ved Lindholm Høje kan dere også vurdere å reise til Fårup Sommerland eller Voesgård Slot.

Du kan lese mer om ferger og byer i danmark med våre to andre sider: Danskebåten og Ferge til Danmark

 

© 2020 Opplev Aalborg